Няколко съвета за networking на по чаша кафе

Няколко съвета за networking на по чаша кафе

Напоследък светът като че ли не спира да се променя. И понеже трудно можем да го контролираме, по-добре за всички ни ще е да с адаптираме и да гледаме от положителната страна на нещата. 

Офисът е може би едно от местата, които преживяха най-сериозна трансформация. За много от нас днес работата е там, където е лаптопът ни в момента - редуваме ходенето в офиса с окупация на дивана, дните ни минават в онлайн срещи, твърде много мейли и твърде малко крачки. Това обаче прави срещите на живо с хора още по-ценни.

Всеки networking coach/expert/guru или обикновен човек с добро възпитание ще ти каже, че най-лесният начин да изградиш хубави работни, пък и понякога приятелски, взаимоотношения с някого, е да го поканиш на кафе.

Ето няколко съвета, към които да се придържаш, ако искаш да поканиш някого на “работно кафе”:

1. Ако е през седмицата, не забрявай, че другият човек си има работа и не му губи времето. Бъди ясен от самото начало защо го каниш и за какво би искал да говорите, кога и къде предлагаш да се срещнете.

2. Не закъснявай. Наистина. Всички трябва да уважаваме взаимно времето си и да не караме другите да ни чакат, дори когато не става дума за работа. Предвиди колко време ще ти отнеме пътят до кафенето или каквито други обстоятелства биха те забавили. Всъщност, иди пет минути по-рано. Това никога не прави лошо впечатление. 

3. Ти черпиш. Когато каниш някого, за да му разкажеш идеите си или да му искаш съвет или услуга, е нормално кафето да е от теб.

4. Може и да не е кафе. В България кафето се пие бавно и това ни дава време да си поприказваме с другия човек, но ако предпочиташ чай, няма проблем.

5. Иди подготвен и си намисли предварително точно какво ще предложиш на своя събеседник. Ако е човек, когото не познаваш особено добре, разгледай профилите му в социалните мрежи и потърси повече информация за него, за да не си губите времето във въпроси като “къде си роден” или “с какво се занимаваш в момента”. Срещата ви няма да продължи повече от половин час, така че използвай минутите си разумно. 

6. Слушай. Да, досега си бил фокусиран върху собствените си реплики и си обмислял въпросите си, но не пропускай да чуеш отговорите. Ако трябва, води си бележки. Също така, ако в хода на разговора поемеш някакъв ангажимент - да изпратиш видео, заглавие на книга или конктакт на твой колега, не забравяй да го направиш скоро след срещата. Не веднага - скоро.

7. Бъди отворен към предложенията на другия - той се е съгласил да те изслуша, може би и да ти помогне с нещо, така че попитай дали не можеш да ми върнеш услугата.

8. Заложи начало и край - ако сте се разбрали, че ще се видите наистина набързо (което е хубаво да се уточни в началото с въпрос “кажи ми колко време имаш”), не прекрачвай границите. Ако разговорът е наистина интересен и за двама ви, разберете се за втора среща, но не просрочвай сегашната.

9. Не губи връзка. Дори срещата да не е била толкова ползотворна, колкото си очаквал, запази контакта си с този човек. Никога не знаеш какви нови възможности ще се появят и пред двама ви.