Как да те поканят на интервю?

Как да те поканят на интервю?


Чудиш се защо работодателите не ти отговарят? Може би не си подходящ за позицията. Може би търсят друг тип кандидат. Може би не са прочели биографията ти. И трите са възможни. Но най-вероятно проблемът е в писмото. "Кое писмо?" Ако питаш, значи не си написал мотивационно писмо и това обяснява всичко.

Мотивационното писмо е част от процеса по кандидатстване, която много кандидати, а понякога и компании, пропускат. Да събереш в няколко думи защо си избрал точно в тази фирма и за тази позиция може да ти се струва излишно, но всъщност, изобщо не е. От мотивационното писмо един HR може да научи много за теб и бързо да разбере дали наистина ще паснеш в компанията. 

Затова ето няколко съвета как да впечатлиш още преди да първото интервю (пък и за да стигнеш до него):

  1. Не използвай шаблон. Не, дори не си помисляй да го пишеш в Google. Напиши нещо кратко, но искрено - от теб за компанията, в която искаш да работиш. 
  2. Постарай се да е ясно и стегнато. Никой не обича да губи време в търсене на скрития смисъл. 
  3. Направи го красиво. Не струпвай много изречения в едно кубче от текст. Подреди го смислово, използвай по-кратки изречения и го раздели на абзаци.
  4. Разбира се, че на “вие”. Трябва ли да поясняваме?
  5. Провери го за грешки. Ако се съмняваш, помоли някой друг да го погледне. Няма нищо по-отблъскващо от неграмотно написан текст. Независимо колко хубав е той.

Разбира се, че трябва добре да структурираш уменията, качествата, знанията и силните си страни, като се опиташ да побереш всичко това в една страница. Целта обаче е да го направиш по онзи особено убедителен и индивидуален начин, който ще грабне работодателя, карайки го да си каже: “Най-сетне някой, който не е използвал шаблон”.

Притесняваш се, че няма да се справиш? Добре, ще ти помогнем. Свържи се с нас тук: contact